Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

V Liptovskej Tepličke dodnes varia čir, hustý alebo riedky, vždy zasýti

Jedávali ho na raňajky, vylepšovali slaninkou.

Mária Milanová (vľavo) a Valéria Michalčeková pripravujú tradičnú dedinskú polievku - čir.Mária Milanová (vľavo) a Valéria Michalčeková pripravujú tradičnú dedinskú polievku - čir. (Zdroj: TASR)

LIPTOVSKÁ TEPLIČKA. Život v obci Liptovská Teplička neďaleko Popradu bol kedysi veľmi tvrdý.

Vzhľadom na jej umiestnenie v doline ľudia väčšinou dopestovali len zemiaky a kapustu.

Práve zemiaky sú základom tradičného jedla tejto obce, ktorou je polievka či dokonca kaša zvaná čir.

V Liptovskej Tepličke varia dodnes čir na viacero spôsobov, môže byť hustý, riedky, s vodou z kyslej kapusty a slaninkou, so sladkým alebo kyslým mliekom či s bryndzou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výdatné raňajky

Podľa Márie Milanovej sa čir väčšinou jedol na raňajky.

SkryťVypnúť reklamu

„Kedysi sme nejedávali ráno chlieb so šunkou alebo nátierky. Čir sa spravil veľmi rýchlo a hlavne zasýtil," zdôvodnila.

Ona má najradšej čir s bryndzou alebo s kapustovou vodou.

Čir so slaninkou väčšinou jedli chlapi, ktorí ťažko robili v lese, čir s bryndzou alebo mliekom zase mamičky, aby mali dostatok mlieka na dojčenie.

„Je to veľmi jednoduchý recept, osolené zemiaky vo vode rozvaríme a pridáme k nim hladkú múku, to je základ. Rozhabarkujeme to na hladkú polievku, keď zhustne, odstavíme, a potom pridávame ďalšie ingrediencie. S vodou z kyslej kapusty a so zapraženou slaninkou je napríklad čir s 'kapusňarkou'. Potom máme ešte hustý čir, ktorý sa podáva s maslom alebo s praženou husou kožkou, môže byť na sladko s cukrom alebo na slano," priblížila prípravu Milanová.

SkryťVypnúť reklamu

Tradičné jedlá

Typickým prívlastkom čiru je jednoduchosť, jediné, čím ho dochucujú, je soľ.

Chuť mu tiež dodáva voda z kyslej kapusty, slaninka či bryndza.

„Všetko, či vodu, zemiaky, múku alebo soľ, dávame takou našou mierkou, že od oka," dodala s úsmevom.

Kultúrna referentka obce Katarína Fedorová doplnila, že v obci sa okrem čiru zachovali aj šúľance, ktoré sa varia na šúľkovú nedeľu, ale aj rôzne kysnuté koláče.

„Na Vianoce sa ešte stále v niektorých domácnostiach varí hrachová polievka, ktorej súčasťou je len ochutený a uvarený hrach. Ďalšou z takých typických polievok bola šalátová, ktorá sa varila z čerstvých šalátových listov na kyslo a namrvila sa do nej bryndza," dodala.

Neplytvali

Obyvatelia Liptovskej Tepličky varili zo všetkého, čo sa doma zvýšilo a nikdy nič nevyhodili.

SkryťVypnúť reklamu

Buď zo zvyškov uvarili nové plnohodnotné jedlo, alebo ich dali domácim zvieratám.

„Napríklad, keď sa zvýšili zemiaky, tak sa z nich urobilo cesto na šúľance alebo práve čir. Nič nevyšlo navnivoč, nič nekončilo v komposte alebo v odpade, o plytvaní nemohla byť ani reč. Ľudia si niekedy viac vážili potraviny, pretože ich bolo nedostatok a tu sa naozaj dopestovali len tie zemiaky a kapusta. Zároveň bolo viac ľudí v jednej domácnosti ako teraz, takže sa šetrilo so všetkým," uzatvára Fedorová.

Fotky, Fotografie a fotogalérie

Pozrite si tiež články z hlavnej témy  Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 716
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 220
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 139
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 253
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 022
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 941
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 801
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu