Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša

Pripravuje sa z uvarených zemiakov a múky.

Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom. (Zdroj: TASR)

GELNICA. Kuľaša nazývajú v okolí Gelnice jedlo zo zemiakov a múky.

Ako povedala Janka Kiseľová, kedysi ho v Žakarovciach, odkiaľ pochádza, varievali často.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lacné, rýchle a jednoduché

Keďže mali doma všetky potrebné suroviny na jej prípravu, bolo to jedno z najlacnejších jedál. V Hnileckej doline ho nazývajú aj dufka.

„Keď som bola malá, moja mama väčšinou varila skladanú kuľašu, niekto to volá aj gruľová kuľaša. Keď sa dáva do taniera, akoby sa ukladala," povedala s tým, že recept je jednoduchý a príprava trvá okolo 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Základom sú úplne rozvarené zemiaky.

„Dala som asi päť zemiakov nakrájaných na drobnejšie, aby sa skôr uvarili v litri a pol vody. Potom som pridala asi päť až šesť polievkových lyžíc hladkej múky. Tá sa do toho zamieša a varí sa, až kým sa to nespraví. Voda tam musí zostať," povedala s tým, že má byť osolená.

Dôležitý je správny pomer

Pred pridaním múky je kuľaša akoby redšia kaša, aj potom má byť hladká, čiže bez hrudiek. Uvarené zemiaky možno i rozmixovať.

„Dakedy, keď je viac zemiakov a nemáte rovnaký pomer s múkou, preráža zemiak. A zase keď je menej zemiakov a dali ste viacej múky, preráža múka. To musíte presne, aby to malo tú chuť," uviedla Kiseľová. Poradila, že ak je kuľaša príliš hustá, možno do nej počas varenia doliať vlažnú vodu. Po vychladnutí totiž zhustne.

SkryťVypnúť reklamu

Na mnoho spôsobov

Kuľašu možno podávať vo viacerých verziách.

„Keď sa uvarí, tak sa pre mužov dávali upečené škvarky, veľa masti a kyslé mlieko. Deti a ženy na ňu väčšinou chceli spražené maslo, ale až tak dohneda a k tomu sladké mliečko," povedala.

Toto jedlo kedysi bežne varievali kedykoľvek počas roka.

Častejšie ho podľa jej slov pripravovali chudobnejší ľudia.

„Mali sme ošípané, bolo slaniny na celý rok. Zemiaky sme vždy mali aj múku. Tiež sme siali zrno a keď som bola ešte malá, dávali sme ho mlieť do mlyna. Bolo to lacné, lebo všetko sme mali. Aj kravy, čiže sme mali i maslo aj mliečko," vysvetlila.

Ako si spomína, keď z kuľaše zvýšilo, robievali z nej i šúľance či gombolce.

„Varím ešte aj grisovú kuľašu. Je tam kukuričná múka, ale dáva sa do toho aj trošku detskej krupice, lebo je taká ostrá, potom zjemnie," dodala Kiseľová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 523
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 285
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 526
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 932
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 506
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 184
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 009
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 013
  1. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  2. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  5. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  6. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  7. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  8. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 092
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 056
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 144
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 099
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 655
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 236
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 882
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 183
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  2. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  5. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  6. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  7. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  8. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 092
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 056
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 144
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 099
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 655
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 236
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 882
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 183
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu