Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Obyvateľov Šváboviec prezývajú Papcuňari

Toto netradičné označenie súvisí s tradičným miestnym pokrmom.

Švábovce.Švábovce. (Zdroj: obecsvabovce.sk)

ŠVÁBOVCE. Obyvateľov podtatranskej obce Švábovce v okrese Poprad prezývajú Papcuňari, toto netradičné označenie súvisí s tradičným miestnym pokrmom.

"Je to jednoduché jedlo, polievka chudobných tzv. papcun, robí sa na rôzne spôsoby, mliečny, s kapustou alebo hubami. Ja si pamätám, že nás tak volali odmala, bralo sa to tak, že sme chudobnejší, ale zase múdrejší. Tu v okolí mali obyvatelia každej obce nejakú prezývku," priblížil starosta Šváboviec Ján Mlynár.

Pavol Rusnačko - Číro opisuje v obecnej monografii prípravu papcunu takto: "Postavíme vodu, osoľime, vsipeme na drobno pokrate gruľe a dame varic. Vody teľo, žeby gruľe buli zakrite s vodu. Kim še to vari, zahneceme z jedneho vajca a muki tvarde cesto, take žeby še drobilo. Zrobime sebe pohodľe a cesto drobime medzi paľcami, tak dostaneme papcun." Papcun sa potom pridá k zemiakom, varí sa krátko, aby sa nerozmočil. "Daftere robia cesto lem z vodi a muki," dodáva Rusnačko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept

Zapražený papcun sa robí so škvarkami a červenou paprikou, do papcunu s "kapušňarku" sa pridáva kyslá kapusta, existuje aj hubový papcun alebo s mliekom.

"Toten papcun s mľekom možeme vilepšic, keď do neho ešči dame brindzu, co sme ju kuščik rozferľali v sladkim mľeku," objasnil Rusnačko.

Azda najšpeciálnejší je papcun zo šaru, teda z prvého mlieka kravy, ktorá sa otelila. Je žlté a husté, v súčasnosti nazývané aj mledzivo alebo kolostrum.

Šara sa v hrnci zvarila ako tvaroh, a potom sa pridala do hotového papcunu.

"Papcun pravidelne varíme, keď máme napr. Deň obce, vtedy pripravujeme aj džatky, čo je tiež také naše typické jedlo - uvarené zemiakové cesto poliate napr. masťou a škvarkami a podáva sa s kapustou. Toto označenie Papcuňari sa u nás používa dodnes, dokonca aj mladá generácia vie, že nás v okolí tak volajú. A musím povedať, že papcun chutí všetkým, ktorí ho ochutnajú, pretože je to veľmi jednoduché a ľahké jedlo," uzatvára Mlynár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  3. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  7. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  1. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  2. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  3. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  4. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  6. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  7. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 15 322
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 13 622
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 5 570
  4. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 4 557
  5. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 3 108
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 2 969
  7. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta 2 227
  8. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 2 101
  1. Post Bellum SK: Zabudnuté obete nacizmu
  2. Pavol Burda: Plyn z Ruska je pre civilizovaný svet najdrahší
  3. Anton Kovalčík: Z národovca zradcom národa. Jozef Tiso pred rokom 1919. Druhá časť.
  4. Jaroslav Liptak: „Kým vyrastie strom, štát vám ho 3× zmapuje“ – Nová EIA novela v praxi
  5. Štefan Šturdzík: Puč nevyšiel tak skúšajú novú fintu na oblbnutie plebsu.
  6. Jozef Stasík: Moc leží na zemi. Nájde sa konečne niekto, kto ju zdvihne?
  7. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 1
  8. Aleksander Prętnicki: Priepasť
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 48 202
  2. Rado Surovka: Robo, dokázal si to, gratulujeme. 41 790
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha napísal status o tom, aký je rozdiel medzi nami (slniečkarmi) a jeho fan clubom. 10 187
  4. Matej Galo: Pán Fico, rozhodli ste sa tunelovať takto na hulváta? 9 673
  5. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 9 510
  6. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 9 066
  7. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 7 135
  8. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 7 092
  1. Post Bellum SK: Zabudnuté obete nacizmu
  2. Radko Mačuha: Chcem tu zostať aj v roku 2027.
  3. Marcel Rebro: Pamäť z plastelíny alebo Slovensko ako krajina bez archívu
  4. Pavel Macko: Masívny útok na Kyjev: Zmení Trumpove ultimátum vývoj vojny?
  5. Věra Tepličková: Premiér v akcii alebo História sa fakt opakuje?
  6. Pavel Macko: Prelomia Rusi obranu alebo ustúpia ultimátu?
  7. INESS: Koľko ušetrí telemedicína?
  8. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Colombova žena slovenskej politiky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu