MARGECANY. V sobotu odštartoval v Margecanoch (okres Gelnica) regionálny festival jedla známy ako Margecianske fajnoty.
Počas dvoch dní sa predstaví 400 účinkujúcich. Organizátori očakávajú účasť 15-tisíc návštevníkov.
Prvý deň patril ochutnávke tradičných jedál zo Spiša.
Nechýbali zemiakové placky, škvarky, pirohy, halušky, hurky, či domáca údená polievka so zemiakovými rezancami. Hŕstková, ktorá črevá v dobrom stave zachová, fajna mačanka, ale aj poľovnícky guľáš či grajzupa.
Aj z dobrých sladkých jedál bolo z čoho vyberať. Palacinky, trdelník, kysnuté koláče s rôznymi plnkami či gruľovníky, Miklušovské nalečníky.
Regionálne špeciality
Šikovní Kolinovčania pripravili aj kapustný list plnený mäsom či džadky.
„Pripravili sme ich z metráka zemiakov. Už od rána gúľame a podávané sú so slaninkou,“ uviedla kolinovská kuchárka.
Folkloristi z Krompách stavili na tradičný chlieb s masťou a cibuľkou. Za každým krajcom sa len tak zaprášilo.
Rovnako folkloristi z Veľkého Folkmara návštevníkov lákali na Foľkmarskije lakocinky.
„Ak sa kedysi dievča chcelo vydať, muselo vedieť variť rôzne jedlá a u nás v obci tradičné gruľovníky. Pripravujeme ich nasladko. Tak nám to chutí. Keď deti nechceli jesť, tak sme im hovorili, že sú s kohútím mliekom. A keďže vedeli, že kohút mlieko nedáva, len tak sa po nich zaprášilo,“ prezradil folklorista a majster kuchár Ján Petrík, ktorému pomáhala manželka, syn aj vnuk.
Rovnakou posilou boli aj ostatní členovia folklórneho súboru.
„Ako prvý sme navarili poľovnícky guľáš. No za pol hodiny bol celý 60-litrový kotlík zjedený. Tak sme sa pustili do gruľovníkov a myslím si, že aj tie idú na dračku,“ dodal Petrík.
Davy návštevníkov platili fajnošami
Na všetky tieto dobroty stáli rady návštevníkov.
Každý si chcel pochutnať na tradičnej slovenskej kuchyni. Platilo sa fajnošami.
Miestnou menou, ktorá v Margecanoch platí iba počas dvoch októbrových dní.
Počasie prialo a sobota bola zaliata slnkom babieho leta.
Prišiel aj francúzsky hosť
Pred slávnostným otvorením festivalu v obci odhalili aj Park fajnot, ktorý bude stále pripomínať tradičné októbrové podujatie v obci.
V úvodný deň festivalu Margecany navštívil aj veľvyslanec Francúzskej republiky Christophe Léonzi. Zdôraznil, že Spiš a obec Margecany sú krásnym krajom.
„Rád by som zdôraznil, že Francúzsko vníma túto časť Slovenska ako kus krásnej zeme. Naša krajina chce byť ešte viac prítomná v tomto regióne. Či už z hľadiska ekonomického, či z hľadiska rozvoja francúzskeho jazyka. Vidím tu veľa šikovných, pracovitých a talentovaných ľudí,“ uviedol veľvyslanec.
„Margecianske fajnoty sú najväčším tradičným gastrofestivalom, ktorý patrí medzi top podujatia v rámci Košického samosprávneho kraja. Je vyvrcholením ročných podujatí, ktoré podporil KSK,“ zdôraznil košický župan Rastislav Trnka.
„Festival je výbornou príležitosťou, na ktorej mladá generácia spozná tradičné chute a vône svojich predkov a staršia si zaspomína na doby minulé. Z malého lokálneho festivalu sa rokmi stal nadregionálnym podujatím,“ dodal starosta obce Igor Petrík.
Tradičné jedlá a folklór patria k sebe a nebolo to inak ani v Margecanoch. Vystúpili domáce, regionálne i zahraničné súbory.
Program aj v nedeľu
Počas nedele sa na festivale predstavia chute a jedlá zo zahraničia.
V gastrokuchyni sa predstaví česká , talianska, ukrajinská, švédska, poľská, maďarská kuchyňa. Ako aj Prešovský, Tatranský i Košický spolok kuchárov, Majstri haluškári, hasičská kuchyňa či kuchyňa Súkromnej spojenej školy Eduram.
Rovnako aj počas nedele bude návštevníkov rozveseľovať folklórny kultúrny program na malej i veľkej scéne, ako aj rôzne sprievodné akcie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.