BRZOTÍN. Ukážky práce ovčiarov, stánky remeselníkov, rozvoniavajúce jedlá, k tomu vystúpenia folkloristov, a to všetko orámované slnečným počasím.
Taká bola ponuka tohtoročné už ôsmeho ročníka Ovčiarskeho dňa na Konskom dvore v Brzotíne.
Za ostatných osem rokov si Ovčiarsky deň na Konskom dvore v Brzotíne našiel množstvo fanúšikov.
Niektorí prídu nakúpiť produkty, iní za domácim jedlom, rodičia ukázať deťom prácu ovčiarov, či len tak stráviť deň v príjemnou prostredí pri vystúpeniach folklórnych súborov a skupín.
Dobrý nápad
„Pred ôsmimi rokmi sme zvažovali, akú akciu by sme mohli pripraviť. Pán Szakall vtedy prišiel s myšlienkou, skúsme podchytiť našich ovčiarov, ktorí boli tak trochu v ústraní. Tak vznikol Ovčiarsky deň,“ začala organizátorka podujatia Eva Csernoková.
Napísali teda projekt, s ktorým uspeli. Pôvodne síce mali mať podporu zo strany samosprávneho kraja až päť rokov, no po prvom ročníku to padlo.
„Uvažovali sme, či pokračovať. Prvý ročník sa vydaril, bol veľmi dobrý. No do druhého sme mali isté obavy. V úvodnom ročníku sme nevyberali vstupné, no potom sme už k tomu museli pristúpiť,“ uviedla Csernoková.
Je však skôr symbolické a organizátori ho využívajú na zaplatenie nákladov spojených s vystúpením účinkujúcich.
„V tomto roku ich máme až 270,“ pochválila sa Csernoková.
Bohatý program
O dramaturgiu programu i účinkujúcich sa už roky stará Štefan Gerža, zároveň robí aj moderátora.
Divákom čo to priblíži aj zo zákulisia vystupujúcich folkloristov.
„Veľmi nám pomáha. Folklórne súbory a skupiny sa k nám vracajú každý rok. Určite je kladom aj to, že u nás vystupujú aj maďarské aj slovenské súbory,“ uviedla Csernoková.
Dianie na pódiu v tomto roku rozbehli mažoretky z brzotínskej základnej školy. Potom sa už na pódiu striedali veľkí i malí folkloristi, Dubina, Stromíš, Dolina, Borostyán, Haviar, Gočovan či Bambuchy a Kin-cskeresó, ale i spevokol z Krh. Podhradia či Kružnej.
Vystúpenia detských súborov priniesli pozitívnu energiu, na ktorú potom nadviazali aj dospelí. O hudbu sa hlavne starala Ľudová hudba O. Hlaváča.
Ovce
Súčasťou podujatia sú, samozrejme, aj ukážky práce s ovcami.
„Prvý rok sme mali vlastné, teraz máme požičané. Striháme ich, dojíme, je ochutnávka mlieka, ošetrujú sa paznechty, nech návštevníci vidia, ako sa s ovcami pracuje,“ priblížila Csernoková.
K podujatiu už pravidelne patrí aj ponuka syrov od miestnych syrárov.
„V tomto smere máme problém, lebo ľudia sem chodia aj nakupovať syry a v tomto roku je ich veľmi málo. Robíme to pre našich ovčiarov v okrese, no, bohužiaľ, je ich čím ďalej, tým menej. Navyše produkty predávajú z dvora, lebo nemá kto pre nich robiť. V budúcom roku tak zrejme budem musieť osloviť ovčiarov aj z iných regiónov,“ uviedla Csernoková.
Počas dňa sa varia halušky, bryndzové i tvarohové, Gočovčania chodia s úplne čerstvými pirohmi, ktoré robia skoro ráno. Svoje stánky tu majú aj remeselníci.
„Snažíme sa aj takto podporiť tradičnú kultúru,“ uviedla organizátorka.
Záujem ľudí
Osem rokov je už dosť dlhá doba na to, aby sa dalo aj trochu bilancovať.
„Určite to bolo dobré rozhodnutie začať organizovať Ovčiarsky deň. Myslím si, že je pekné podujatie a ľudia sem chodia radi. I keď po každom ročníku som tak trochu na vážkach. Výsledok dosť ovplyvní aj počasie, vlani nás zahnal dážď. Ak nevyjde, je to horšie. No ak nič nerobíme, tak nič mať nebudeme, aj keď je s tým množstvo starostí,“ uzavrela Csernoková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.