Cíbliki, gagoriki, visoki dar či pencuraki. To všetko sú jedlá typické pre oblasť Gemera.
Aj keď si ich podľa názvov hneď nepredstavíte, dozaista ste už niektoré z nich mali na tanieri. K starým jedlám sa vraciame s čoraz väčšou obľubou.
Každá časť východného Slovenska má svoje špecifické jedlá a zvyky pri ich príprave a stolovaní. Gemer nie je výnimkou.
Stravovanie je tu také rozmanité a zaujímavé, že sa stalo aj témou diplomovej práce Márie Hlaváčovej.
Pracovníčka Gemerského osvetového strediska zhrnula do desiatok strán to najlepšie, čo mali naši predkovia na stoloch a my sa k tomu dnes vraciame.
„Gemer je svojou polohou veľmi rozmanitý. Ak sa pozrieme na dolné hranice, región sa rozpína až do nížinnej a rovinatej oblasti, ak sa na mape pozrieme hore, nájdeme tam hornaté oblasti, ktoré nedovoľovali taký spôsob hospodárenia ako na rovine.
V najteplejších južných oblastiach sa dopestovali plodiny náročné na teplo napríklad kukurica, pšenica, repa, v najvyššie položených častiach Gemera sa darilo skôr len jarným druhom obilnín a zemiakom,“ vysvetľuje etnologička Mária Hlaváčová.
Museli obchodovať
Čo oblasť Gemera, to iné typické suroviny. Aby sa ušlo všetkým, mimoriadne aktívne sa obchodovalo.
„Horné, menej úrodné dištrikty predávali dolným remeselné výrobky a dostávali za to rôzne plodiny. Horné oblasti nemali veľa plodín na obchodovanie, z južných častí regiónu sa do horských vyvážalo obilie, strukoviny, záhradné plodiny, tabak a víno.“
Všeobecne sa však v domácnostiach varilo najmä jednoducho. Keď mala gazdiná v špajze zemiaky, kapustu, bryndzu, mlieko, masť a múku, bez problémov dokázala nasýtiť celú rodinu.
„Samozrejme, netreba zabudnúť ani na obilniny a strukoviny, najmä pšenica, raž. Zo strukovín bôb, fazuľa, hrach, proso, kukurica.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.