Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

V Múzeu Spiša ukážu, ako stolovali mešťania

Medzi exponátmi budú aj vzácne príborové sety a porcelán.

Múzeum Spiša.Múzeum Spiša. (Zdroj: kudyznudy.sk)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Spôsoby stolovania mešťanov v priebehu 19. a začiatku 20. storočia predstaví nová výstava v priestoroch Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi s názvom Dobrú chuť ctihodní mešťania!.

Celkovo na nej bude vystavených viac ako 460 zbierkových predmetov vrátane vzácnych príborových setov a porcelánu, obohatená bude o recepty a druhy jedál danej doby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zbierkové predmety budú vyinštalované na stoloch, reprezentovať budú jednotlivé spôsoby stolovania.

Ide o reprízu úspešnej výstavy, ktorú pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici.

SkryťVypnúť reklamu

V Provinčnom dome bude otvorená v utorok 4. apríla o 16:00.

Mottom výstavy sú slová francúzskeho básnika Luca de Clapiers Vauvenarguesa „...dobre prestretý stôl je prvým putom dobrej spoločnosti...“.

Na výstave bude aj vzácny porcelán

Autorom výstavy je Filip Glocko, podľa ktorého sa práve okolo stola od nepamäti sústreďoval život rodín. Pri stoloch sa podľa neho písali osudy ľudí, rodov, spolkov, i dejiny štátov a kráľovstiev.

Prierez storočiami predstavuje rozvoj stolového riadu, prestierania, vázy, svietniky, ale aj misy, ktoré sa umiestňovali na bufetové, servírovacie stolíky, ktoré roznášali sluhovia.

Na výstave bude vystavený aj vzácny Meissenský porcelán z roku 1860.

Výstava rovnako predstaví aj vzácne kazety, v ktorých boli uložené a prepravované príborové sety a vzácne výrobky, ako aj históriu továrne na výrobu príborov Sandrik 1895 s.r.o.

SkryťVypnúť reklamu

Výstava bude pre verejnosť prístupná až do januára budúceho roka.

Kultúra

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 842
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 680
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 039
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 890
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 552
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu