Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Do Dobšinskej ľadovej jaskyne sa po rokoch vrátila nevšedná výzdoba

Návštevníci sa môžu tešiť na umelecké diela prírody.

Detailný pohľad na kryštalickú výzdobu. Detailný pohľad na kryštalickú výzdobu. (Zdroj: Patrik Struk)

STRATENÁ. Prípravné práce na ďalšiu turistickú sezónu v Dobšinskej ľadovej jaskyni sú v plnom prúde.

Podľa slov správcu jaskyne Ľubomíra Očkaika dobrá a chladná zima poskytla pre ľadovú jaskyňu dostatok síl na to, aby sa vytvorila ľadová výzdoba.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už teraz predpokladá, že by mala v jaskyni vydržať v dobrej kondícii až do konca sezóny.

Výzdoba sa rok od roka mení

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi jednu z mála jaskýň na Slovensku i v Európe, kde sa pod vplyvom jesenného, zimného a jarného počasia mení výzdoba útrob každým rokom.

SkryťVypnúť reklamu

Očkaik prezradil, že návštevníci sa môžu skutočne tešiť na pestrú tohtoročnú výzdobu.

„Na jeseň vzniká výzdoba, ktorá málokedy dožíva jari a otvorenia sezóny, tá je typická hlavne pre Malú sieň. V úvode jari pri topení ľadu vniká výzorovo iná výzdoba,” hovorí Očkaik a dodal, že práve jarná výzdoba je tým pravým lákadlom pre návštevníkov v jarných mesiacoch v máji a júni.

Dobšinská ľadová jaskyňa tento rok ponúkne zachované pozostatky jesennej výzdoby v Malej sieni. V procese tvorby je aj kryštalická výzdoba.

Podľa slov Očkaika uvidia tento rok návštevníci aj výzdobu, ktorú po minulé roky vidieť nemohli.

„Počas celej zimy vzniká prúdením teplejšieho vzduchu vyzrážaním vlhkosti na stenách jaskyne inoväť. Dá sa povedať, že tohto roku bude jaskyňa komplexne vyzdobená všetkými typmi výzdoby. V predchádzajúcich rokoch , kedy boli slabšie zimy, to bežné nebolo. Teraz budeme mať zase jeden zdravý rok,” prezrádza Očkaik s tým, že inovať, alebo inak nazývaná srieň, je naozaj veľmi krehká a ľahko degradujúca výzdoba.

SkryťVypnúť reklamu

„V prípade, že sa jej podarí prežiť celú zimu, v nasledujúcom roku sa dokáže rekryštalizovať a potom vznikajú z malých väčšie kryštáliky,” dopĺňa Očkaik.

V jaskyni sa začína prebúdzať aj ľadový útvar zvaný Oltár, ktorý za posledné roky nerástol.

Očkaik zastavenie rastu vysvetľuje neprítomnosťou vody vo vrchných častiach jaskyne.

„Oltár sa tohto roku vôbec nezväčšil. V poslednom období je vidieť, že prítok vody v strope sa pomaly, ale isto vytvára. Znamená to, že v najbližšej budúcnosti nám začne Oltár rásť.”

Práce v jaskyni

Do oficiálneho zahájenia sezóny v Dobšinskej ľadovej jaskyni na rok 2017 ostáva ešte viac ako mesiac. Pred pracovníkmi jaskyne ostáva ešte mnoho dôležitých úloh, ktoré musia do otvorenia 16. mája stihnúť.

Po ukončení sezóny s príchodom mrazov nastáva čas čistenia jaskynných priestorov. Podľa slov Očkaika začína po sviatkoch Troch kráľov ostrá príprava na novú sezónu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4VHN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Dekor

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 450
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 225
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 136
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 826
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 463
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 160
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 922
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 162
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu